Статьи

Problemi u vezi sa vodom. Mi vam pomažemo da ih razumete.

Nastavljamo sa korisnim informacijama kako bismo vam pomogli da razumete probleme u vezi sa vodom. U današnjoj objavi postaraćemo se da ukratko i pristupačno, koliko god je to moguće, razvrstamo sve opcije koje su vam dostupne u slučajevima kada niste zadovoljni, ili niste sigurni u kvalitet vode. Danas ćemo pričati sa kakvim se problemima možete susresti u stanovima, a sledeći put će biti informacija i za vlasnike kuća i vikendica.

Dakle, stan.

Za početak, hajde da razmotrimo probleme sa kojima se možete susresti prilikom života u stanu. Njih možemo podeliti u dve grupe:

1) Problemi sa pijaćom vodom

  • Kamenac u kuvalu
  • Loš ukus i miris vode iz česme
  • Niste sigurni da je voda bezbedna
  • Umorni ste da vučete/naručujete pijaću vodu

Kako to rešiti?

Ove probleme možete rešiti jednom zauvek ugradnjom sistema reverzne osmoze, u daljem tekstu RO. Sada se nećemo sasvim detaljno osvrtati na konstrukciju i princip rada, ali ćemo uskoro objaviti poseban post o tome.

Zbog specijalne membrane, RO odstranjuje sve što je krupnije od molekula vode; sve soli, bakterije, viruse, gvožđe... Nečistoće se šalju u kanalizaciju, a kao rezultat vi dobijate najčistiju vodu. Neki s pravom primećuju da je na izlazu iz membrane voda skoro destilovana, koja, poput tvrde, takođe nije dobra po zdravlje (upitno). To bi bio problem, ali na izlazu iz membrane 99% RO sistema koje mi predlažemo, stoje mineralizatori koji u vodu dodaju potrebne soli i minerale i kao rezultat toga, iz česme dobijamo ne samo garantovano čistu i bezbednu, nego i ukusnu vodu vrhunskog kvaliteta.
Zvuči idealno, ali koji su nedostaci? Da li svima odgovara?
Naravno, nedostaci postoje.
Prvi je ekonomska komponenta. Da, ne mogu da kažem da je to jeftino rešenje. Najjeftiniji RO sistem sa ugradnjom, kod nas košta oko 27000 dinara, i biće potrebno još izdvojiti od 2000 do 4000 dinara godišnje za zamenu delova kertridža. Ali, treba uzeti u obzir sledeće argumente. Čovek godišnje potroši oko 750 litara vode, a pomnožite to sa brojem članova porodice. Uporedite cenu flaširane vode i njenu isporuku, na primer. Takođe, na kraju, vrednost je i sama mogućnost da pijete vodu vrhunskog kvaliteta i ni od koga ne zavisite. Plaćamo za našu udobnost, zdravlje i sigurnost.

Drugi je tehnička komponenta. Za normalan rad RO neophodan je pritisak u sistemu vodosnabdevanja, radi normalnog „guranja“ molekula vode kroz membranu. Za neke modele, minimum je označen kao 2 bara, za neke kao 3 bara. Pritom, ako otvorite uputstvo, možete pronaći tabelu koja ukazuje na međusobnu zavisnost minimalnog dozvoljenog pritiska i stepena mineralizacije vode. Što je veća mineralizacija (tvrdoća), to su, za normalan rad, veći zahevi za pritiskom. Iz našeg iskustva, dobar pritisak je 3,5 bara, i moramo paziti na ograničenje maksimalnog pritiska oko 6 bara. Sistem će raditi i sa manjim pritiskom nego što je potrebno, ali će njegove performanse biti niže i biće više slivanja u odvod.

Osim pritiska i tvrdoće postoje i nijanse u vezi sa povezivanjem vode, kanalizacijom, mestom ugradnje slavine (materijal ploče stola/sudopere, lokacija itd.). Ove tehničke nijanse u potpunosti je nemoguće uzeti u obzir samo na osnovu fotografije, i zato obično preporučujemo korišćenje usluge izlaska gradskog specijaliste po minimalnoj ceni za samo 999 dinara. U cenu ulazi merenje pritiska i analiza vode savremenim test trakama. Ovo će vam omogućiti da budete sigurni u to da će rezultat ugradnje RO sistema ispuniti vaša očekivanja.

A šta je sa bokalima za filtriranje vode?

Bokali za filtriranje vode rade. To je dobro rešenje u svom cenovnom rangu i definitivno bolje od pijenja vode iz česme, ali postoje nedostaci i oni su značajni.

Tehnički se ogledaju u vidu ograničenog stepena filtracije, veoma ograničenih resursa kertridža i neophodnosti česte zamene. Kertridži za omekšavanje mogu da rade samo do određenog nivoa tvrdoće vode, a pošto se resurs troši, filteri mogu početi da propuštaju opasne elemente i teške metale, što je nemoguće primetiti ili osetiti.

Nepraktičnost u korišćenju (ako je neko od članova porodice potrošio svu vodu i nije stavio da se ponovo filtrira, morate da čekate); male zalihe vode, obično 1,5 litara, ako vam je potrebno više, onda ponovo morate da čekate; i veoma važan nedostatak, iz našeg iskustva, bokali za filtriranje vode vrlo često ne poboljšavaju ukus vode iz česme.

Ekonomski nedostaci su cene kertridža, nisu jeftini, a pogtovo oni koji umekšavaju. Uzimajući u obzir češću zamenu, cena potrošnog materijala za filter bokal može biti jednaka, ili čak i veća od njihove cene za RO sistem.

2) Problemi sa kućnim aparatima/vodovodnim materijalom

  • Beli tragovi svuda, gde padne voda
  • Glava na tušu veoma brzo prestaje da radi ili opada pritisak
  • Bojler se prerano pokvario, prilikom servisiranja majstor je iz njega izvadio pola kante/kantu kamenca
  • Mašina za veš ili mašina za sudove se pokvarila pre vremena

Kako ovo rešiti?

Za početak, hajde da sagledamo razloge. Svi ovi problemi su izazvani taloženjem nerastvorljivih soli pri zagrevanju vode. Sadržaj ovih nerastvorljivih soli u vodi može se utvrditi analizom karbonatne tvrdoće. Šta raditi?

U principu, do taloženja ovih soli dolazi samo tokom zagrevanja, a ako uklonite toplotu, neće biti ni problema. Možete prosto da se kupate i perete veš i sudove u hladnoj vodi, kuvate hladan čaj... Ovo je, naravno, šala. Na sreću postoje manje ekstremni načini. Ako ne možemo da eliminišemo zagrevanje, onda imamo dva načina: prvi je da uklonimo nerastvorljive soli iz vode, a drugi da ih „nateramo“ da se ne talože pri zagrevanju.

Nažalost, ovdašnje tradicije projektovanja, montaže i izgradnje ne ostavljaju nam mnogo prostora za manevar i primenu određenih tehničkih rešenja, jer je veoma često cev za dovod hladne vode zazidana duboko u zid ili pod, i mogućnost da se postavi nešto magistralno je u potpunosti isključena. Iz tog razloga je ugradnja magistralnog filtera za omekšavanje vode za ceo stan i uklanjanje nerastvorljivih soli iz vode često nemoguća, iako bi to rešenje bilo najbolje. Ukoliko trenutno renovirate vodoinstalaciju u svom stanu ili planirate to da uradite, bilo bi dobro da razmotrite i realizujete mogućnost ugradnje filtera, ako vas brinu gore navedeni problemi.

U vezi sa gorenavedenim, da bismo rešili problem, ostaje nam samo varijanta da obezbedimo da soli ostanu u suspenziji i da se ne talože, a to ćemo postići ugradnjom filtera sa specijanim pujenjem od polifosfata. Naravno, nećemo se doticati fizičko-hemijskih svojstava tog materijala, oni koji žele mogu o tome čitati posebno. Za nas je važno da, ako se voda propušta kroz polifosfatne granule, soli kalcijuma i magnezijuma se vezuju i ne talože. Polifosfati se nalaze u svim živim organizmima u velikim količinama, ali postoje razna mišljenja o tome da li se takva voda može piti. Mi ipak polazimo od činjenice, da ako popijete takvu vodu, ništa strašno vam se neće desiti, ali ne preporučujemo da je pijete. Možete slobodno da se tuširate, perete veš i sudove, dok su vaši aparati i vodovodni materijal zaštićeni.

Ovo nije najefektivniji način za omekšavanje vode i potrebno je povremeno menjati polifosfatno punjenje, ali danas je to praktično jedini dostupni način da sačuvate tehniku ako živite u stanu sa tvrdom vodom.

Filter se obično montira ispred bojlera/protočnog grejača. Po pravilu, svi su povezani fleksibilnim crevima i postoji tehnička mogućnost da se to uradi. Ako imate nekoliko bojlera, bolje je da na svaki ugradite filter jer je njihova cena relativno niska, oko 6000-6500 dinara sa montažom.