Статьи

Kako odabrati filter za vodu ispod sudopere

Stacionarni filter za prečišćavanje vode je harmonična kombinacija performansi, kvaliteta čišćenja i umerene cene. Uprkos spoljašnjoj sličnosti, filteri se razlikuju po principima rada i sastavu modula, što predstavlja suštinsku razliku između spektara uklonjenih nečistoća.

Prilikom odabira filtera, potrebno je da se oslonite na specifičnosti gradske vode; šta Vas tačno brine (boja, miris, konzistencija, kamenac), a možda jednostavno imate želju da se osigurate od bilo kakvih neprijatnih iznenađenja.
Sorpcioni ili membranski filter?
Stacionarni filteri mogu biti sorpcioni ili membranski. Razmotrimo ih detaljnije. Posedovanje potrebnih informacija olakšava donošenje dobre odluke.
Sorpcioni filter
Poznato je da sorpcioni filter prečišćava vodu zahvaljujući sorbentima, odnosno materijalima koji selektivno adsorbuju različite zagađivače. Najpopularniji sorbent, aktivni ugalj, sjajno se nosi sa hlorom i organskim supstancama kao što su fenol, benzol, hloroform i slično, a takođe i sa mikrokoličinama farmaceutskih preparata.
Pri proizvodnji filtera AQUAPHOR i Geyser koristi se kokosov ugalj. Ljuska kokosa je gušća i tvrđa od breze, još jednog popularnog materijala, pa je samim tim i ugalj gušći i tvrđi, i može se dublje aktivirati.

Nažalost, ugalj ne može da ukloni teške metale ili kamenac. Za to se koristi drugi sorbent – jonoizmenjivačka smola. Ona može biti u obliku granula ili u obliku vlakana, što je mnogo produktivnije jer se povećava površina kontakta vode sa sorbentom, a samim tim i efektivnost filtracije.

Membranski filter

Postoji dve vrste membranskih uložaka za filtere za vodu: oni koji vrše reverznu osmozu i membranski ulošci od šupljih vlakana. Da biste napravili pravi izbor, ponovo je neophodno detaljnije razumeti problem.
Preporučujemo: Kućište od 10sl sa uloškom od kokosovog uglja
Обратный осмос
Reverzna osmoza

Flaširana pijaća voda, koja se prodaje bukvlano na svakom koraku, nije ništa drugo do voda koja je prošla kroz filter reverzne osmoze. Istina, u prodavnici je znatno skuplja, nego što bi mogla biti direktno iz vaše kuhinje, a moguće je i da je predugo čuvana u plastičnoj flaši.

Jezgro filtera za reverznu osmozu je specijalna polupropusna membrana, koja propušta vodu i šalje zagađivače dalje u odvod.

Sorpcioni prečistači izvlače iz vode štetne materije i čine je čistom, a membranski, sa druge strane, izvlače čistu vodu iz prljave.

Filteri za reverznu osmozu obično dolaze sa izolovanim rezervoarom za čistu vodu, pa oni komotno zauzimaju sav prostor ispod sudopere. AQUAPHOR DWM-101S Morion zauzima duplo manje mesta zbog ugrađenog rezervoara, a takođe je višestruko efikasniji u pogledu brzine sakupljanja vode i zapremine drenaže.

Dobra alternativa može biti i ugradnja sistema reverzne osmoze kompanije Geyser, model Prestige Smart, za koji je karakterističan jednako efikasan stepen čišćenja vode od štetnih nečistoća, po pristupačnoj ceni. Ekspanzioni rezervoar od 12l na fleksibilnom crevu, odabirom slobodnog prostora, može se lako postaviti na određenu udaljenost od same instalacije.